Μια πολύ συχνή επιδίωξη στο χώρο των δωματίων είναι να υπάρχει σύγκλιση χρωμάτων, αποχρώσεων και υλικών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαφορετικές ποιότητες των χρησιμοποιούμενων υλικών, αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το αποτέλεσμα που προκύπτει με «σχεδόν» ίδιες αποχρώσεις και υλικά, δεν είναι το επιθυμητό.

Μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είναι η επιλογή όμορφων συνδυασμών ή αντιθέσεων, από τους οποίους προκύπτει ένα ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα. Λόγω του ότι οι ντουλάπες έχουν μεγάλη επιφάνεια κάλυψης, οι πόρτες που καλύπτουν τον χώρο αποθήκευσης έχουν μεγάλο όγκο και βάρος. Αυτό καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της ποιότητας του μηχανισμού στήριξης των πορτών τόσο στις ανοιγόμενες όσο και στις συρόμενες εφαρμογές.

Όταν κάποιος κάνει την επιλογή της συρόμενης ντουλάπας θα πρέπει να συνυπολογίσει το επιπρόσθετο βάθος που έχει η ντουλάπα λόγω των σιδηροδρόμων και του συρόμενου μηχανισμού. Ένας μέσος όρος συνολικού βάθους μίας ανοιγόμενης ντουλάπας είναι τα 60εκ. ενώ σε μία συρόμενη αυτό αυξάνεται στα 68-70εκ.

Ο βασικός λόγος να επιλέξει κάποιος μία συρόμενη ντουλάπα, δεν είναι άλλος από τη διακόσμηση. Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των συρόμενων πορτών υπάρχει ένα πλαίσιο αλουμινίου περιμετρικά στην κάθε πόρτα, δίνει την ευχέρεια να χρησιμοποιηθεούν πληθώρα υλικών και χρωματισμών. Στις ανοιγόμενες πόρτες η αισθητική που μπορεί να δοθεί στο σύνολο είναι περιορισμένη, αφού η ντουλάπα χωρίζεται σε στενές κάθετες λωρίδες που έχουν πλάτος έως 60εκ. Αυτός ο περιορισμός τίθεται λόγω του ότι μία ανοιγόμενη πόρτα «κρέμεται» σε μεντεσέδες, συνεπώς δεν είναι σωστό να κατασκευαστεί σε φάρδος μεγαλύτερο των 60εκ γιατί θα κρεμάσει. Η αναπόφευκτη αισθητική των μακρόστενων κάθετων λωρίδων μπορεί να τονιστεί διακοσμητικά με όμορφες μεγάλες κάθετες λαβές. Εξ’ άλλου σε μία ανοιγόμενη ντουλάπα, που είναι μία ίσια επιφάνεια, το μόνο στοιχείο διακόσμησης είναι τα πόμολα, οπότε αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για να βρείτε αυτό που σας εκφράζει και ταιριάζει στην αισθητική του χώρου σας.